Misiune

                Pe parcursul vietii ne aflam frecvent in doua situatii: “student” si/sau “profesor”. Acesti doi termeni sunt folositi aici pentru a face referire la persoane care invata/predau, indiferent de profesia lor, ci nu in legatura cu pozitiile formale corespunzatoare din universitati.

                In timp ce primul termen este asociat cu studiul, al doilea implica predarea catre alte persoane. Desi aceste doua situatii pot fi considerate  ca fiind separate, eu consider ca acestea nu sunt neaparat distincte. Datorita experientei profesionale si a cunostintelor limitate, un student nu se afla neaparat in postura de a invata alte persoane. Pe de alta parte, bazandu-se pe experienta sa, un profesor poate transmite cunostintele sale altor persoane. Totusi, un profesor bun este in acelasi timp si student, in sensul ca foloseste orice oportunitate pentru a-si extinde cunostintele.

                O intrebare fundamentala pentru orice professor este: care este misiunea mea? Probabil ca este mai usor de raspuns mai intai la intrebarea: care nu este scopul final al unui profesor? Nu este de a transfera informatii catre studenti, de a da note sau de a lua masuri disciplinare. Din punctual meu de vedere, misiunea unei professor este:

· sa transmita studentilor pasiunea pentru studiu/invatare si cercetare(intr-un sens larg)

· sa incurajeze/inspire studentii sa creada in ei si sa-si descopere propriile drumuri in plan profesional

· sa expuna studentii la experiente din care acestia pot invata.

                In acest context apare ca naturala intrebarea: cum poate un profesor sa-si indeplineasca misiunea in mod optim? Raspunsul la aceasta intrebare este prea complex pentru a fi detaliat aici. Totusi, merita mentionate doua aspecte.  In primul rand, un profesor isi poate inspira studentii sa indrageasca un domeniu de studiu/cercetare numai daca el insusi este pasionat. In al doilea rand, eficienta unui profesor in realizarea misiunii sale este puternic legata de abilitatile sale de a comunica si interactiona cu studentii. Din aceasta perspectiva, a deveni un bun profesor este o provocare pentru o viata, iar satisfactia asociata nu are limite.