Teme de Cercetare

     Punkt    Separarea variabilitatii climatice antropice si solare                           de cea de natura interna

                O problema actuala de interes stiintific si socio-politic este legata de posibilele cauzele ale tendintei de incalzire globala observata pe parcursul secolului XX. Cel putin trei tipuri de cauze pot genera aceasta tendinta:

·               factorul antropogenic asociat cresterii emisiilor de gaze cu efect de sera in atmosfera pe parcursul perioadei moderne, datorita activitatii umane

·               cresterea iradiantei solare

·               interactiuni interne intre componentele sistemului climatic (atmosfera, ocean, criosfera, biosfera, litosfera).

                Activitatea mea de cercetare in aceasta directie este legata de distinctia calitativa si cantitativa dintre contributiile celor trei factori mentionati anterior, la variatiile climatice.

     Punkt    Moduri climatice interanuale-pana-la-milenare

                Una dintre caracteristicile generale rezultate din analiza datelor de observatie este reprezentata de asa numitele “moduri climatice”, caracterizate de variabilitate spatiala coerenta la scara cvasi-globala si, in unele cazuri, de evolutii temporale periodice/regulate. Parte din activitatea mea este legata de descrierea si intelegerea mecanismelor fizice asociate unor moduri climatice pronuntate, cum sunt:

·               El Nino Southern Oscillation: implica variatii interanuale in Pacificul tropical

·               Oscilatia Multidecenala din Atlantic: implica modificari ale circulatiei oceanice (circulatia termohalina)

·               Dansgaard-Oeschger events: cele mai proeminente schimbari climatice bruste din ultimii 120,000 ani

·               Ciclul de 100,000 ani: marcheaza tranzitiile glaciar/interglaciar in ultimul million de ani.

     Punkt    Utilizarea datelor proxy pentru a reconstrui si intelege

                          mecanismele asociate variatiilor climatice

                Pentru un nespecialist, posibilitatea reconstruirii climatului din perioada preinstrumentala (inainte de ultimii 150 ani) poate reprezenta un aspect surprinzator. In prezent, date proxy sunt obtinute pe baza de corali, trunchiuri de copaci, sedimente marine, sondaje in calote glaciare, polen fosil, stalactite/stalacmite si date de natura istorica. Desi reconstructiile bazate pe date proxy au un potential stiintific urias, identificarea si intelegerea informatiilor relevante pe care acestea le contin nu sunt simple. Eu folosesc datele proxy mai ales pentru a deduce mecanismele fizice asociate modurilor climatice.

     Punkt    Interactiuni clima-economie

Acesta este un subiect exotic si interesant pentru mine. Parerea mea este ca astfel de abordari interdisciplinare reprezinta ocazii deosebite pentru a largi viziune stiintifica si de a invata lucruri noi. De asemenea, sunt convins ca analogii si comparatii aparent curioase dintre concepte din domenii diferite  pot conduce la progrese importante in fiecare dintre acestea. Am devenit interesat in acest subiect de cercetare datorita unei ipoteze personale conform careia clima are un impact mai puternic asupra activitatii socio-economice, decat este general aceptat in present. Totusi, datorita timpului disponibil limitat, numai eforturi sporadice sunt indreptate in aceasta directie.