Stiinta Emotiilor

                Obiectivul profesional al oricarei persoane este de a-si valorifica la maxim potentialul si de a avea performante de varf in domeniul in care activeaza, de a atinge excelenta. Probabil, cei mai multi dintre noi suntem convinsi ca realizarea unui astfel de obiectiv implica o cantitate mare de energie, momente stresante si multa suferinta. In contradictie cu aceasta asteptare, unii dintre cei mai buni atleti asociaza performantele lor cele mai mari cu stari de placere, in care, aparent fara prea mult efort, au fost capabili de rezultate deosebite. Desigur, daca am avea de ales una dintre cele doua cai de a realize performante deosebite, toti am prefera cea de a doua modalitate, datorita placerii asociate acesteia. Totusi, exista o astfel de cale/abordare? Daca da, aceasta are o baza stiintifica? In mod surprinzator pentru mine, am descoperit ca raspunsul la ambele intrebari este “DA”.

                Din punct de vedere personal, fiecare dintre noi are cateva activitati favorite, in cadrul carora, cel putin uneori, are performante relativ bune. Deoarece ne plac, chiar daca acestea necesita ceva efort fizic si/sau mental, pe ansamblu ramanem cu o senzatie de placere si satisfactie. Pentru mine, astfel de activitati sunt cercetarea stiintifica, predarea, a juca fotbal, a innota. Pe parcursul unor astfel de actiuni, uneori avem senzatia ca traim stari speciale, in care performantele noastre sunt mai mari decat ne-am fi asteptat vreodata. Din punct de vedere stiintific, acestea pot fi numite stari de “curgere”. Ca fizician, le-as numi momente de “rezonanta”, insa ca o persoana intentionat naiva imi place sa folosesc termenul “magie”. De exemplu, in context stiintific se pot imagina starile de magie ca momente de inspiratie intensa, in care  idei si solutii noi curg prin mintea noastra. Astfel de stari sunt greu de atins si usor de pierdut, insa ofera satisfactii deosebite.

                Este minunat sa traim astfel de momente, chiar si daca apar din intamplare. Insa, sa incercam sa ne imaginam ce frumos ar fi pentru o persoana sa fi invatat cum sa atinga astfel de stari de magie! Acest lucru poate fi invatat, cel putin partial, dintr-o carte excelenta numita “Inteligenta Emotionala”, scrisa de Daniel Goleman (te rog vezi link-ul de mai jos; textul este disponibil doar in engleza). Din aceasta carte invatam cel putin doua lucruri:

· cum sa atingem starea de curgere/magie

· un model de educatie care ar trebui luat in considerare de fiecare profesor

       Lectura placuta a textelor “magice”: Curgere si Un Model nou de Educatie